burger

Реєстрація актів цивільного стану, що відбулися на ТОТ, має проводитися за законами України

Опубліковано 16 Травня 2023 року, о 11:00

Факти народження і смерті є об’єктивними природними процесами, які продовжують відбуватися на тимчасово окупованих територіях. Тож зі звільненням всіх українських територій актуалізується питання реєстрації таких фактів.

Наразі на розгляд Верховної Ради внесено урядовий законопроєкт № 9069. Його головним розробником виступило Міністерство юстиції. Законопроєктом пропонується запровадити позасудову (адміністративну) процедуру державної реєстрації актів цивільного стану, що відбулися на тимчасово окупованих територіях.

Обговоренню цієї ініціативи була присвячена зустріч народних депутатів із представниками Мін’юсту, Мінреінтеграції, Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим, а також Центру прав людини ZMINA й інших громадських організацій.

Зокрема, законопроєкт передбачає, що факти народження, смерті, укладення чи розірвання шлюбу на ТОТ можна буде зареєструвати без звернення до суду.

Адже діючий на сьогодні судовий порядок є довготривалим і потребує як від людини, так і від держави залучення суттєвих ресурсів, у тому числі фінансових.

Саме тому важливо прийняти законопроєкт вже зараз, не чекаючи звільнення всіх українських територій. Оскільки після деокупації потрібно буде невідкладно зареєструвати сотні тисяч актів цивільного стану українських громадян, які відбулися на ТОТ. А це спричинить надмірне навантаження на судову систему.

Водночас у разі схвалення законопроєкту українці зможуть звернутися до органів державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС) із документами, виданими на ТОТ, і отримати українське свідоцтво. Можливість використання інформації з таких документів прямо передбачена Законом України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України».

Це забезпечить доступ громадян України, в тому числі дітей, до реалізації всіх гарантованих державою прав і свобод (право на освіту, медичне обслуговування, соціальний захист, сімейні та спадкові права тощо).

Такий принцип повністю відповідає міжнародним стандартам, сформульованим Міжнародним судом ООН і Європейським судом з прав людини.

Закликаємо народних депутатів якнайшвидше підтримати такий важливий для держави та її громадян законопроєкт. Його ухвалення має стати одним зі шляхів успішної реінтеграції мешканців тимчасово окупованих територій.