burger

Міжвідомча комісія з міжнародного гуманітарного права має стати координатором роботи у сфері МГП – Ірина Верещук

Опубліковано 22 Травня 2023 року, о 16:45

Сьогодні під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук відбулося засідання Міжвідомчої комісії з питань застосування та реалізації норм міжнародного гуманітарного права в Україні.

Українська Комісія з МГП – це інституція з тривалою історією, яка в різних формах існує з 2000 року. Саме тому вона є потужним та досвідченим органом європейського рівня, підкреслила на початку засідання Ірина Верещук.

Посадовиця наголосила на необхідності поширення знань із міжнародного гуманітарного права серед українських громадян і посилення академічної школи.

Так, МОН було доручено терміново опрацювати питання затвердження стандарту вищої освіти зі спеціальності 293 «Міжнародне право». А також – введення окремої шкільної дисципліни з основ МГП.

Учасники засідання підтримали розширення нових напрямів роботи комісії шляхом створення нових робочих груп. Зокрема, окремої робочої групи по поводженню з військовополоненими. Її запровадження повинно мати чітку мету – захист та відновлення прав військовополонених, які стали жертвами військової агресії росії.

Крім того, за результатами засідання його учасники висловили готовність підтримати внесений до парламенту законопроєкт «Про застосування та дотримання норм міжнародного гуманітарного права в Україні». Ця ініціатива визначає правові й організаційні засади функціонування системи норм МГП в Україні.

Надалі засідання Комісії будуть проводитися на регулярній основі – один раз на місяць.

З питань захисту прав у сфері міжнародного гуманітарного права громадяни можуть звертатися:

– на гарячу лінію Мінреінтеграції 1548;

– на гарячу лінію Національного інформаційного бюро 1648;

– до Департаменту захисту прав громадян, постраждалих внаслідок збройної агресії: 044 355 14 56;

– на електронну пошту Мінреінтеграції: [email protected].