burger

Якщо потрібно відмовитись від соцвиплат, як це зробити дистанційно

Опубліковано 25 Травня 2023 року, о 11:00

Громадяни України, які тимчасово перебувають за кордоном, можуть отримувати соціальні виплати в країні перебування. Але попередньо їм необхідно відмовитись від соціальної допомоги, що призначається в Україні, інформують у Мінсоцполітики.

Відмовитись від соціальної допомоги можна дистанційно. Для цього достатньо написати заяву в довільній формі із зазначенням обов’язкових реквізитів:

· назва органу соціального захисту населення, в якому громадянин перебуває на обліку;

· прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) отримувача допомоги;

· адреса зареєстрованого/задекларованого місця проживання/перебування;

· контактний номер мобільного телефону;

· адреса електронної пошти (за наявності);

· вид отримуваної допомоги (наприклад, допомога при народженні дитини, допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям, державна соціальна допомога особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю тощо).

Заяву необхідно надіслати електронною поштою або засобами поштового зв’язку на адресу відповідального органу соціального захисту населення в Україні. Контакти таких органів розміщено на сайтах районних державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах рад.

За бажанням громадянина орган соціального захисту, до якого надійшло звернення, може надіслати скан-копію довідки про неотримання допомоги.

Аналогічним є механізм відмови від житлових субсидій або пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу в Україні.

Докладніше з процедурою відмови від соцвиплат і пільг дистанційно можна ознайомитися за посиланням.