burger

Ірина Верещук: Освічена молодь є важливим фактором реінтеграції деокупованих територій

Опубліковано 5 Червня 2023 року, о 18:25

Під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук відбулася нарада щодо роботи закладів освіти, релокованих із ТОТ.

В обговоренні взяли участь Міністр освіти і науки Оксен Лісовий, голова Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак, представники Офісу Президента, Міністерства фінансів, Міністерства економіки, а також керівники переміщених закладів освіти.

Йшлося про необхідність забезпечити на державному рівні підтримку релокованих закладів освіти. Зокрема, відновити для них фіксовані обсяги державного замовлення. Це стимулюватиме студентів вступати в такі заклади.

Ефективно спрацювала постанова про переведення на місця держзамовлення студентів із ТОТ та внутрішніх переселенців. Проте актуальним залишається питання розширення можливостей для вступу на навчання за кошти держбюджету абітурієнтів із ТОТ, переконана очільниця Мінреінтеграції.

Одним із ключових завдань, які потрібно буде вирішувати одразу після деокупації, є відновлення матеріально-технічної бази таких освітніх закладів і повернення до них викладачів.

Адже саме академічна спільнота має стати осередком для освітньої та культурної реінтеграції. І саме освічена молодь закладе потенціал для відновлення та розвитку звільнених регіонів, наголосила Віцепрем’єрка.

«Наше завдання – забезпечити більш тісну комунікацію між Урядом та релокованими закладами освіти. Тільки такий формат допоможе краще визначити проблематику та почати її вирішувати. Ми маємо вже зараз готуватися до відродження життя на ТОТ після їх деокупації. В тому числі й у сфері освіти. Майбутнє вільної України я бачу за освіченою молоддю», – резюмувала Ірина Верещук.