burger

Програма доступних кредитів 5-7-9% має реально запрацювати для деокупованих територій

Опубліковано 7 Червня 2023 року, о 9:39

Під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля відбулася міжвідомча нарада щодо реалізації державної програми «Доступні кредити 5-7-9%».

За ініціативи Мінреінтеграції держпрограма «Доступні кредити 5-7-9%» запрацювала також для підприємців із територій можливих бойових дій і деокупованих територій. Це має стимулювати економічне відродження та працевлаштування місцевих жителів і внутрішніх переселенців.

Так, з початку 2023 року банки видали бізнесу 10 тисяч кредитів на 36 млрд гривень, а від початку дії програми вже видано 63 тисячі кредитів на 203 млрд гривень.

Однак станом на сьогодні існує низка проблемних питань, які можуть гальмувати реалізацію цієї програми, зокрема:

– затримка виплат компенсації банківським установам відсотків по кредитах від держави;

– суб’єкти господарювання отримують відмову, оскільки території можливих бойових дій та деокуповані території входять до зони високого ступеня ризику;

– відмова банків у кредитуванні через відсутність заставного майна у суб’єктів господарювання;

– суб’єкти господарювання не можуть повноцінно здійснювати раніше взяті зобов’язання за діючими кредитними договорами, оскільки більшість суб’єктів господарювання через військову агресію та довготривалу тимчасову окупацію втратили доступ до своїх підприємств і не можуть повноцінно здійснювати діяльність та виконувати взяті раніше кредитні зобов’язання;

– складність у наданні необхідних для кредитування документів, зокрема через їх знищення або втрату.

Під час наради Віцепремʼєр-міністр Ірина Верещук озвучила пропозиції щодо удосконалення програми:

– зменшити відсоткову ставку для суб’єктів господарювання на деокупованих територіях і збільшити термін повернення кредитних коштів, отриманих у межах програми «Доступні кредити 5-7-9%»;

– надавати кредити підприємствам, які мають заборгованість за раніше отриманими кредитами, а також скасувати заставу як умову кредитування.

За результатами наради Премʼєр-міністр сформував відповідні доручення щодо якнайшвидшого вдосконалення роботи Програми доступних кредитів для бізнесу на деокупованих територіях.