burger

Потрібен єдиний алгоритм для підтримки людей, постраждалих від російської агресії

Опубліковано 8 Червня 2023 року, о 18:48

Під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук відбулося засідання Координаційного штабу з питань захисту прав осіб, депортованих або примусово переміщених у зв’язку зі збройною агресією рф проти України.

У засіданні взяли участь представники центральних органів виконавчої влади, Генеральної прокуратури, РНБО, народні депутати, державні експерти, а також делегати від правозахисних і благодійних організацій.

Мінреінтеграції презентувало концепцію проєкту Державної програми підтримки цивільних осіб, постраждалих внаслідок порушення норм Міжнародного гуманітарного права (МГП). Він передбачає відпрацювання єдиного алгоритму дій органів державної влади для вирішення першочергових потреб цієї категорії громадян.

Зокрема, йшлося про реєстр постраждалих цивільних осіб. Учасники наради дійшли згоди, що такий реєстр має функціонувати на базі Мінсоцполітики. Він дасть змогу на рівні держави чітко визначити, кому і яка адресна допомога потрібна. Йдеться про грошову, медичну, правову, психологічну й інші види допомоги, необхідної для подальшого супроводу таких людей.

Своєю чергою Мінреінтеграції планує зосередити увагу на піклуванні про дітей, яких вдається повернути з тимчасово окупованих територій та рф. Ірина Верещук доручила відомству підготувати типові кейси проблем, з якими вони стикаються після прибуття на Батьківщину. Це може бути відсутність документів, житла, одягу, речей першої необхідності тощо.

Посадовиця наголосила, що на основі цих кейсів всі відомства і служби мають напрацювати типовий алгоритм дій у таких випадках. Така координація має пришвидшувати процес отримання всього спектру допомоги.

Учасники наради запропонували ідею запровадження інституту кейс-менеджерів. Вони матимуть напрацьовані алгоритми дій для владнання різних життєвих ситуацій і займатимуться подальшим супроводом постраждалих. Найбільше такого супроводу потребують діти.

«Ми бачимо зусилля, яких докладають наш Президент і Перша леді для вирішення цих питань. Тож разом у партнерстві ми маємо виробити дієву систему, яка допомагатиме людям повертатися до нормального життя», – резюмувала Віцепрем’єрка.