burger

У фокусі уваги – компенсація за житлово-комунальні послуги тим, хто прихистив внутрішніх переселенців

Опубліковано 30 Червня 2023 року, о 15:28

Під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук відбулася нарада, на якій підіймалися питання реалізації проєкту «Прихисток» і порядку надання компенсації центральним органам виконавчої влади та місцевим бюджетам на оплату комунальних послуг за розміщення внутрішніх переселенців.

Нагадаємо, ці питання регулюються постановами Уряду від 11.03.2022 № 261 та від 19.03 2022 № 333.

Учасники наради акцентували на необхідності роз’яснення деяких особливостей процесу виплат.

Зокрема на тому, що в межах реалізації програми «Прихисток» Мінреінтеграції виступає виключно як адміністратор інформаційної бази даних щодо осіб, які прихистили у себе ВПО. Його роль – налаштувати роботу системи та забезпечити вчасне надходження даних від органів місцевого самоврядування до Товариства Червоного Хреста України (ТЧХУ), яке є фінансовим партнером цієї програми.

Наразі ТЧХУ профінансувало компенсації громадянам за житлово-комунальні послуги за січень і лютий. Також розпочато процедуру верифікації виплат за березень-квітень. Затримки виплат пов’язані з тривалими безпековими та фінансовими протоколами організації.

Що стосується компенсації комунальних послуг за розміщення ВПО в об’єктах державної, комунальної та приватної власності, то наразі Мінреінтеграції узагальнює інформацію від центральних органів виконавчої влади, обласних, Київської міської військових адміністрацій за I квартал 2023 року.

Після її узагальнення відомством буде підготовлено проєкт розпорядження Кабміну про виділення на ці цілі коштів із резервного фонду державного бюджету. Питання планується врегулювати протягом липня.