burger

Жоден зі сценаріїв розвитку подій на ЗАЕС не створює радіаційної загрози населенню

Опубліковано 8 Липня 2023 року, о 13:37

Спеціалісти Американського ядерного товариства (ANS) ретельно проаналізували «найгірші сценарії», які можуть виникнути на Запорізькій АЕС. Про це повідомляє офіційний телеграм-канал Енергоатома України.

Зокрема, була проаналізована ситуація із бомбардуванням станції, навмисним підривом реакторів і контейнерів для зберігання відпрацьованого ядерного палива.

За висновками експертів, жоден із проаналізованих «найгірших сценаріїв» не здатний спричинити радіологічну небезпеку для населення.

Це зумовлено кількома факторами: 

По-перше, шість реакторів ЗАЕС були зупинені понад 10 місяців тому і не виробляють достатньо тепла, щоб викликати швидкий радіаційний викид. 

По-друге, ЗАЕС розроблена таким чином, щоб протистояти природним і техногенним небезпекам: товста оснащена сталлю бетонна оболонка надійно захищає активні зони реакторів від зовнішнього середовища.

У зв’язку з цим, як зазначають експерти, будь-який потенційний викид радіоактивних матеріалів буде обмежений безпосередньою зоною, що оточує реактори. А тому порівняння ЗАЕС із Чорнобилем або Фукусімою є «неточним» і таким, що «вводить в оману».