burger

Психологічне відновлення військовослужбовців і ветеранів має бути серед пріоритетів держави

Опубліковано 15 Липня 2023 року, о 9:30

За участю Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та Першої леді Олени Зеленської відбулося засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії.

Засідання проходило у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я, ініційованої Першою леді Оленою Зеленською.

У ньому взяли участь Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук, представники міністерств, Офісу Президента, ВООЗ, народні депутати й інші.

Учасники засідання акцентували увагу на пріоритетних проєктах, спрямованих на військовослужбовців і ветеранів. Ця цільова група найближчими роками потребуватиме ментального відновлення та психосоціальної підтримки від держави. І це значна частина громадян. До прикладу, ветерани, їхні родини та найближче оточення становлять близько 30% від населення України.

Серед іншого, Ірина Верещук закликала міністерства погоджувати з Координаційним центром психічного здоров’я при Кабінеті Міністрів усі постанови й програми, які стосуються ментального здоров’я. Саме ця платформа дасть змогу оперативно скоординуватися та реалізувати усі заплановані кроки щодо психологічної підтримки та відновлення військових і ветеранів.

«Наша управлінська задача – напрацювати механізми ефективної інтеграції ветеранів у соціум», – резюмувала Віцепрем’єрка.

Нагадаємо, в областях вже створено Центри підтримки цивільного населення. Вони відіграватимуть ключову роль у взаємодії та координації органів виконавчої влади, громадських і волонтерських організацій з постраждалими від війни людьми, зокрема з ветеранами.