burger

Розширені можливості оформлення картки платника податків для українців, які виїжджають із ТОТ

Опубліковано 17 Липня 2023 року, о 11:02

Наказами Міністерства фінансів України від 09.06.2023 № 305 та від 30.06.2023 № 356 розширено перелік документів, з якими фізична особа може звернутися до територіального органу Державної податкової служби України (ДПСУ) з метою отримання картки платника податків.

Напрацювання та супроводження рішення здійснювалось у межах роботи Координаційного штабу з питань забезпечення повернення в Україну громадян із ТОТ.

Запропоновані Мінфіном і ДПСУ новації покликані полегшити українцям процедуру отримання необхідних документів із Державного реєстру фізичних осіб – платників податків.

В тому числі нашим співвітчизникам, які виїжджають із ТОТ, не маючи документів, що підтверджують реєстрацію місця проживання/перебування на території, яка наразі знаходиться під тимчасовою окупацією.

Відтепер перелік документів, з якими фізичні особи можуть звернутися до територіальних органів ДПСУ для отримання картки платника податків, включає цифрові документи, які є аналогами паперових.

До таких цифрових документів належать: Е-свідоцтво про народження, Е-паспорт, Е-паспорт для виїзду за кордон, а також тимчасовий цифровий документ єДокумент, що посвідчує особу у період дії воєнного стану.

Крім того, для отримання картки платника податків громадяни України можуть надавати інформацію про:

– задеклароване (зареєстроване) місце проживання (перебування);

– зареєстроване місце проживання ВПО (надається у разі реєстрації або декларування такою особою місця свого проживання без зняття з реєстрації свого попереднього місця проживання на ТОТ).

Зазначеним рішенням також передбачено здійснення обслуговування громадян у будь-якому територіальному органі ДПСУ (за принципом екстериторіальності).