burger

Поточна нормотворча робота щодо ТОТ

Опубліковано 28 Липня 2023 року, о 18:33

Під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук відбулось засідання Координаційного штабу з питань виїзду громадян з ТОТ

Одне з ключових питань порядку денного — подальше супроводження законопроєкту 9069 про особливості державної реєстрації актів цивільного стану, що відбулися на ТОТ. Законопроект передбачає, що факти народження, смерті, укладення чи розірвання шлюбу на ТОТ можна буде зареєструвати без звернення до суду. 

Адже за статистикою, наданою учасникам Коордштабу, лише на території Криму протягом 2014–2021 роках окупаційною владою зафіксовано 206 322 фактів народження, 184 452 з яких не були зареєстровані відповідно до вимог законодавства України. Крім того, за вказаний період на півострові відбулось 283 199 смертей, 278 101 з яких досі залишаються без державної реєстрації.   

Цифри свідчать, що після деокупації потрібно буде невідкладно зареєструвати сотні тисяч актів цивільного стану українських громадян, які відбулися на ТОТ. А це спричинить надмірне навантаження на судову систему. З урахуванням озвученої інформації, учасниками засідання прийнято рішення продовжити інформаційну кампанію з висвітлення актуальності положень документа.

Також в процесі засідання обговорювалось супроводження інших законопроєктів. Зокрема, проєкт змін до Кримінального кодексу, Кримінального процесуального кодексу та інших нормативних актів з метою врегулювання питань зарахування строку відбування покарань у місцях позбавлення волі на ТОТ. 

Іншим законопроектом пропонуються зміни до Кримінально-процесуального кодексу, які встановлюють, що видані окупаційною владою документи про реєстрацію смерті на ТОТ не можуть бути підставою для закриття кримінальних проваджень.

Крім того, ДМС доручено напрацювати проєкт змін до постанови КМУ №678. Суть новації — дозволити закордонним підрозділам ДП «Документ» приймати документи та анкети-заяви від осіб, які вперше оформляють паспорт громадянина України після досягнення 18-річного віку.