burger

Маємо напрацювати уніфікований підхід до реабілітації людей, звільнених з полону

Опубліковано 29 Липня 2023 року, о 11:05

Під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук відбулася нарада з питань ветеранської політики

У ній взяли участь представники Мінреінтеграції, Мінсоцу, Мінветеранів, МОЗ, МВС, Мінекономіки, Міноборони, Мінфіну, Офісу Президента, ДМС, ДПСУ, ЗСУ, Коордцентру психічного здоровʼя при Кабінеті Міністрів, Комітету ВР України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, обласних військових адміністрацій та інші.

Під час наради зосередилися на питанні надання комплексної допомоги звільненим з полону військовим та цивільним. Адже одразу після повернення вони мають бути забезпечені медичною реабілітацією, а після реінтеграційних заходів — психологічним супроводом.

Учасники засідання наголосили на удосконаленні системи надання гарантованого індивідуального медичного супроводу від держави. Оскільки потрібен чіткий алгоритм процесу обстеження і проходження реабілітації. 

За словами Ірини Верещук, покращити таку систему необхідно шляхом внесення змін у низку постанов щодо надання допомоги звільненим з полону.

Розглянули також питання інформування звільнених з полону щодо можливості отримання одноразових ваучерів. Так вони матимуть більше шансів працевлаштуватися за обраною спеціальністю.

Також обговорили прогалини в законодавстві щодо отримання довідки про обставини травми, яка необхідна військовослужбовцям для реалізації прав на соціальне забезпечення. «Має бути розроблений чіткий порядок щодо видачі такого документу», — наголосила Ірина Верещук.

Також Віцепрем’єрка повідомила про напрацювання уніфікованого протоколу надання психологічної допомоги звільненим з полону військовослужбовцям. Наразі вже створена група експертів, які розробляють покроковий протокол надання психологічної реабілітації. 

Водночас буде напрацьований окремий маршрут по створенню такого протоколу для поранених військовослужбовців. 

«Маємо напрацювати уніфікований підхід до реабілітації людей, звільнених з російського полону», — резюмувала Віцепрем’єрка.