burger

Кабмін підтримав зміни, що врегульовують питання зарахування строку відбування покарань у місцях позбавлення волі на ТОТ

Опубліковано 4 Серпня 2023 року, о 16:12

Сьогодні Кабмін підтримав законопроєкт, яким вносяться зміни до Кримінального кодексу, Кримінального процесуального кодексу й інших законодавчих актів. Зокрема, ним врегульовується питання зарахування строку відбування покарань, що засуджені відбували у місцях позбавлення волі на тимчасово окупованих територіях (ТОТ).

Відповідна законодавча ініціатива була розроблена Мін’юстом, а її супроводження здійснювалося в межах роботи Координаційного штабу з питань забезпечення виїзду громадян із ТОТ.

Законопроєктом передбачено, що засуджені особи, які не відбули призначене вироком суду покарання внаслідок тимчасової окупації окремих територій України, звільняються від подальшого відбування цього покарання за рішенням суду.

Втім, ця норма не стосуватиметься осіб, які були засуджені до довічного позбавлення волі або за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України. А також – за злочини катування, проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку.

Обвинувальні вироки, строки давності виконання яких не закінчилися, переглядатимуться судом в частині визначення відбутого строку покарання. До відбутого строку покарання суд зараховуватиме строк, відбутий в установленому законом порядку, і строк з дня, коли виконання покарання унеможливлене внаслідок збройної агресії рф чи тимчасової окупації, до дня повернення особи на територію, підконтрольну Уряду України.

Ухвалення законодавчої ініціативи забезпечить захист прав осіб, які відбували покарання на території, що опинилася в тимчасовій окупації, і згодом виїхали на підконтрольну Україні територію.

Наступний крок – розгляд законопроєкту парламентом.