burger

Ірина Верещук взяла участь у зустрічі з іноземними послами щодо реалізації мирного плану Президента Зеленського

Опубліковано 17 Серпня 2023 року, о 10:57

Йшлося, зокрема, про виконання їх четвертого пункту – звільнення всіх полонених та депортованих, особливо повернення незаконно вивезених дітей

Захід відбувся під головуванням Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця за участі співробітників Служби безпеки, Головного управління розвідки та Міністерства оборони. Серед запрошених були представники посольств Японії, Ватикану, Іспанії, Данії, Франції, ПАР, Туреччини, Латвії, Норвегії, Алжиру, Чилі, Італії, Бразилії, Канади, Гватемали, Нової Зеландії, Румунії, Угорщини, Бельгії, Австрії, Чехії, Фінляндії, Індії та Польщі. А також ООН, МКЧХ і Представництва ЄС.

Українська сторона звернулась до представників іноземних держав та міжнародних організацій з пропозицією долучитися до розробки механізмів, які допоможуть повернути на Батьківщину наших співгромадян. Передусім дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Першим етапом на цьому шляху може стати допомога в отриманні від росії списків таких дітей з інформацією про місця їхнього перебування на території росії та білорусі. Також разом з міжнародними партнерами мають бути напрацьовані покрокові дії. Вони мають забезпечити дотримання прав українських військовополонених, а також сприяти поверненню наших цивільних заручників та політв’язнів із тимчасово окупованих територій. 

Для реалізації поставленої мети міжнародній спільноті запропоновано розглянути ініціативу створення в Україні Міжнародного центру вирішення конфліктів. Центр може стати місцем акумулювання українського і світового досвіду щодо вирішення подібних ситуацій. 

«Увесь попередній досвід переконує в тому, що потрібен дієвий механізм повернення наших цивільних. Особливо жінок та дітей. Маємо спільно відпрацювати алгоритми, які б дали змогу разом із міжнародним співтовариством припинити та не допустити в подальшому порушення їхніх життєвих прав», – акцентувала увагу присутніх Віцепрем’єрка Ірина Верещук.