burger

До яких фахівців можна звернутися з питань охорони психічного здоров’я

Опубліковано 30 Вересня 2023 року, о 17:30

З проблемами психічного здоровʼя українці можуть звернутися до психолога, психіатра, психотерапевта, а також сімейного лікаря. Про спеціалізацію кожного з них розповіли у Міністерстві охорони здоров’я.

Психолог

Ви можете звернутися до психолога, якщо переживаєте травматичні події та зміни у житті, втратили близьку людину, схильні до тривожних очікувань, маєте певні психологічні або міжособистісні проблеми. Також психолог може допомогти в особистісному зростанні.

Психіатр

До таких фахівців варто звертатися у разі емоційних порушень, невротичних станів, тривалої тривоги, панічних атак, фобій, розладів сну чи харчової поведінки, навʼязливих думок, галюцинацій, розладів поведінки, порушень спілкування з навколишніми тощо.

Психотерапевт

До психотерапевта слід звертатися, якщо ви маєте психічні та поведінкові розлади, зумовлені внутрішнім конфліктом чи зовнішніми чинниками.

Сімейний лікар

За будь-яких проявів психологічних розладів ви можете звернутися до свого сімейного лікаря. Він надасть допомогу у межах своєї компетенції, а за потреби – скерує до вузькопрофільного спеціаліста.

Аби спростити для пацієнта пошук закладу та необхідного фахівця, НСЗУ за підтримки МОЗ створила дашборд «Надавачі медичної допомоги за напрямом “Психологічна та психіатрична допомога”».