burger

У День ментального здоров’я підбиваємо підсумки роботи Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я

Опубліковано 10 Жовтня 2023 року, о 13:06

Міжвідомча координаційна рада з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії рф проти України, була утворена постановою Кабміну на початку травня минулого року. Її діяльність відбувається за лідерства Першої леді Олени Зеленської та Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

Міжвідомчу координаційну раду очолюють Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук спільно с Міністром охорони здоров’я Віктором Ляшком. До неї входять представники Офісу Президента, центральних органів виконавчої влади, народні депутати, інші державні посадовці.

Від часу створення відбулося сім засідань. За цей час Міжвідомча координаційна рада напрацювала Цільову модель системи надання послуг у сфері ментального здоров’я. Сфера її застосування – громадяни, які потерпіли від війни, внутрішні переселенці та шукачі притулку за кордоном.

Крім того, пріоритетними групами є військовослужбовці, ветерани, звільнені з полону цивільні заручники та військовослужбовці. Загалом Цільова модель стане основою для урядових рішень та підготовки Закону про ментальне здоров’я.

Також вдалося налагодити співпрацю з міжнародними партнерами, закордонними й вітчизняними фондами та фахівцями у сфері психіатрії та психології.

Наразі ведеться активна робота над тим, аби через взаємодію з ОВА й органами місцевого самоврядування зробити послуги для збереження психічного здоров’я доступними для кожної людини.