burger

Україна потребує допомоги світової спільноти в напрацюванні безпечного механізму повернення своїх дітей, депортованих росією

Опубліковано 11 Жовтня 2023 року, о 11:29

У межах сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) відбувся захід «Викрадені діти: як рф депортує українських дітей і стирає їхню національну ідентичність». Він був організований українською та латвійською делегаціями у ПАРЄ.

Захід мав на меті привернути увагу міжнародної спільноти до проблеми депортацій і примусового переміщення українських дітей до російської федерації, білорусі або на тимчасово окуповані території України.

З початку повномасштабної війни, станом на 10 жовтня 2023 року, Україна повернула 386 дітей. 112 із них повернулися додому завдяки спільним зусиллям «Української мережі за права дитини», благодійної організації «СОС Дитячі Містечка Україна», Мінреінтеграції й Офісу Омбудсмана України.

Водночас постійно з’являється інформація про нових дітей, які хочуть повернутися додому. Так, парламенти європейських країн мають посприяти поверненню всіх українських дітей до своїх батьків чи законних представників.

Наразі Україна працює над розвитком сімейних форм виховання та розробляє варіанти довгострокової психосоціальної підтримки дітей-свідків війни.