burger

Міжвідомча комісія ініціює створення реєстру порушень міжнародного гуманітарного права

Опубліковано 12 Жовтня 2023 року, о 16:23

Міжвідомча комісія з питань застосування та реалізації норм міжнародного гуманітарного права в Україні ухвалила рішення про створення реєстру порушень МГП. Воно було прийнято на засіданні під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук. 

У заході взяли участь представники Мінреінтеграції, МЗС, Міноборони, МОЗ, РНБО, Офісу Генпрокурора, Національного інформаційного бюро, Нацполіції, Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, Товариства Червоного Хреста України й інші. 

В тому числі заступник Постійного Представника Президента України в АР Крим Ольга Куришко, Представник Уповноваженого ВРУ з прав громадян, постраждалих внаслідок збройної агресії проти України, Ольга Алтуніна, Глава делегації Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні Юрг Еглін та народний депутат України Олександр Бакумов. 

На цьому засіданні було створено ще дві робочі групи Комісії: 

• з питань захисту природного середовища від наслідків збройного конфлікту; 

• з документування воєнних злочинів. 

Також було створено робочу групу з підготовки до 34-ї Міжнародної конференції Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, яка відбудеться у жовтні 2024 року за участі делегації Уряду. 

Крім того, учасники засідання заслухали звіт про діяльність Національного інформаційного бюро, яке функціонує при Мінреінтеграції з березня 2022 року.