burger

Вже більше року працює Координаційний штаб з питань проведення обов’язкової евакуації населення в умовах воєнного стану

Опубліковано 19 Жовтня 2023 року, о 9:07

Він був створений рішенням Уряду 29 липня 2022 року. Коордштаб очолює Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук.

До складу увійшли представники Офісу Президента України, 7 центральних органів виконавчої влади, 24 обласних військових адміністрацій, СБУ й АТ «Укрзалізниця».

Основними завданнями Координаційного штабу є координація всіх гілок влади, аби оперативно вирішувати питання організації та проведення евакуації. 

Крім операційних рішень, Координаційний штаб з евакуації займається вдосконаленням законодавства. Прийнято низку профільних урядових постанов. Зокрема, постанову про обов’язкову евакуацію у примусовий спосіб дітей, які перебувають у зоні воєнних дій.

Також було погоджено 6 рішень обласних військових адміністрацій щодо обов’язкової евакуації у примусовий спосіб дітей з їхніми батьками або законними представниками із населених пунктів, де ведуться бойові дії.

Вже понад рік проводиться обов’язкова евакуація населення з Донецької області. Це стало можливим у результаті рішення, ухваленого на одному із засідань Координаційного штабу. 

Також робота Коордштабу стосується супроводу осіб, які повертаються на підконтрольну територію України через пункт пропуску Колотилівка (рф) – Покровка (Україна). Зокрема, надання гуманітарної допомоги та забезпечення їх подальшої евакуації в безпечні регіони. Станом на зараз через цей пункт пропуску в Україну змогли повернутися понад 10 тисяч українських громадян.