burger

Стартував перший Всеукраїнський форум Рад ВПО

Опубліковано 1 Листопада 2023 року, о 11:30

  Захід зібрав понад 400 гостей з усіх регіонів України та з-за кордону. Це перша широка платформа для діалогу між представниками ВПО, державою, громадським сектором та міжнародними організаціями. 

Форум організований за ініціативи Мінреінтеграції у співпраці з Благодійним фондом «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» за підтримки УВКБ ООН та IREX.

Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук презентувала учасникам інституційну інфраструктуру підтримки ВПО.

Ключовими інституціями наразі є:

1. Координаційний штаб з питань ВПО.

2. Координаційні центри підтримки цивільного населення (при обласних військових адміністраціях).

3. Центри життєстійкості (у громадах).

4. Ради ВПО (при обласних та районних військових адміністраціях, а також при органах місцевого самоврядування).

Ірина Верещук зауважила, що Ради ВПО мають бути «голосом» внутрішніх переселенців. Їхня роль полягає в адвокації прав та інтересів ВПО. Вони мають давати владі зворотний звʼязок щодо того, якими є потреби переселенців у тій чи іншій громаді і якою є результативність роботи з їх підтримки.

Наразі по всій Україні налічується вже 527 Рад ВПО. Вони займаються формулюванням потреб, забезпечують зворотний зв’язок щодо якості послуг та надають пропозиції щодо нормативно-правових актів.

«Ради ВПО є дуже важливим інститутом підтримки переселенців. На членах Рад ВПО велика відповідальність. Бо вони говорять від імені 5 мільйонів наших громадян», – наголосила Віцепремʼєрка.