burger

Між Україною та Азербайджаном формується новий етап стратегічного партнерства

Опубліковано 14 Листопада 2023 року, о 11:00

Вчора Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук зустрілася з Надзвичайним і Повноважним Послом Азербайджанської Республіки в Україні Сеймуром Мардалієвим.

Відповідно до постанови Уряду від 17 червня 2020 року № 503 Віцепрем’єр-міністр України Ірина Верещук є співголовою Спільної міжурядової Українсько-Азербайджанської комісії з питань економічного співробітництва.

Сторони обговорили перспективи співпраці двох країн, зокрема в економічній і торговельній сферах.

Також у фокусі уваги – питання гуманітарної підтримки України. Азербайджан продовжуватиме надавати допомогу з медико-психологічної реабілітації постраждалим від війни дітям і реалізовуватиме проєкти з відбудови України.

Наразі Азербайджан реалізує п’ять проєктів з відбудови інфраструктурних об’єктів в Ірпені та Бучі.

Серед іншого, Баку долучатиметься до відновлення енергетичної сфери. Президент Азербайджану вже підписав указ про виділення 7,6 мільйона доларів, які будуть спрямовані на закупівлю генераторів та високовольтних кабелів для потреб України.

Також опрацьовується новий напрям співробітництва – гуманітарне розмінування території.

Під час зустрічі було досягнуто домовленості провести онлайн-наради українських та азербайджанських бізнесових кіл для поглиблення торговельно-економічних зв’язків.

Крім того, домовлено про спільну нараду державних інституцій двох країн для обговорення азербайджанського досвіду реінтеграції та відновлення деокупованих територій.

Сторони готуються до проведення 13-го засідання Спільної міжурядової Українсько-Азербайджанської комісії, яке має відбутися наступного року у Баку.

«Між Україною та Азербайджаном завжди був конструктивний діалог та потужна співпраця. Сьогодні, в умовах збройної агресії проти нашої країни, ця співпраця має особливе значення. Зараз дві країни на шляху до ще більш дієвого етапу стратегічного партнерства», – зазначила Віцепрем’єрка.