burger

Роз’яснення щодо оприлюдненої раніше інформації про результати роботи Комісії з питань встановлення факту позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України

Опубліковано 17 Листопада 2023 року, о 18:23

Інформуємо, що Комісією з питань встановлення факту позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України було встановлено факт позбавлення волі щодо 4337 осіб (763 цивільних та 3574 військових). З них 1953 – звільнених із полону осіб (як цивільних, так і військових).

До 4337 людей, щодо яких встановлено факт полону, також входять особи, які утримувались або продовжують утримуватись рф чи окупаційною адміністрацією з 2014 року.

Наголошуємо, що зазначена Комісія не веде облік кількості осіб, які наразі фактично перебувають у полоні. Комісія встановлює факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України за результатами розгляду заяв та наданих заявниками підтверджувальних документів і наданих підтверджень від ЦАР (Центрального агентства з розшуку) МКЧХ у Женеві.

Звертаємо увагу, що Комісія може встановити такий факт лише у випадку надходження відповідного звернення від звільненого з полону або членів сім’ї полоненої особи. Однак багато утримуваних у полоні осіб або члени їхніх родин не зверталися до Мінреінтеграції і як наслідок не встановлювали факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України.

Таким чином, до числа 4337 входять як звільнені з полону особи, так і ті, що продовжують утримуватись у місцях несвободи. Тож його не варто тлумачити як точну кількість осіб, яка на цей момент продовжує перебувати у неволі в рф.