burger

Агентство ООН у справах біженців (УВКБ ООН) виділяє 10 мільйонів доларів на компенсації за програмою «Прихисток»

Опубліковано 19 Грудня 2023 року, о 19:28

19 грудня 2023 року між Мінреінтеграції та Агентством ООН у справах біженців (УВКБ ООН) було підписано угоду щодо реалізації програми «Прихисток».

Згідно з цим документом УВКБ ООН виділить близько 10 мільйонів доларів для надання грошової підтримки власникам житла, які безоплатно розміщують у себе внутрішньо переміщених осіб.

Угоду підписали Віцепрем’єр-міністр України Ірина Верещук та Представниця УВКБ ООН в Україні Кароліна Ліндхольм Біллінг.

«Підписання цієї Угоди – переконливе свідчення того, що наші міжнародні партнери підтримуватимуть Україну й надалі. Я щиро дякую УВКБ ООН за виділення фінансування на продовження реалізації проєкту «Прихисток». Таким чином, внутрішні переселенці зможуть скористатися тимчасовим безоплатним житлом за цією програмою і наступного року. Ця допомога є виявом людяності й справжнього партнерства», – сказала Ірина Верещук.

«Співпраця між УВКБ ООН та Мінреінтеграції з підтримки програми «Прихисток» є свідченням нашого прагнення допомагати вирішувати численні проблеми, з якими стикаються люди, що постраждали від війни, включно з внутрішньо переміщеними особами в межах України. У 2022 році УВКБ ООН підтримало близько 40 тисяч домогосподарств у межах програми «Прихисток». Враховуючи критичну важливість цієї програми для можливості переміщених осіб знайти житло та відчути солідарність, яку виявляють сім’ї, що щедро відкрили свої домівки, ми раді підтримати програму «Прихисток» і у 2024 році», – зазначила Кароліна Ліндхольм Біллінг.

Програма «Прихисток» – це найбільший соціальний проєкт, започаткований небайдужими українцями, з надання безкоштовного житла для внутрішньо переміщених осіб в Україні, який запрацював із березня 2022 року.

Наразі Постановою Уряду реалізацію проєкту «Прихисток» доручено Мінреінтеграції.

У межах цієї програми житлом скористалися 3,7 мільйона внутрішніх переселенців. Власникам домогосподарств, які прихистили ВПО, вже виплачено компенсацій на загальну суму 2,6 мільярда гривень.

Довідково:

Агентство ООН у справах біженців працює у понад 130 країнах, захищаючи людей, які були змушені покинути свої домівки через війну, конфлікти та переслідування.

У 2022 році Агентство та його партнери охопили допомогою більш ніж 4,3 мільйона осіб в Україні. Станом на кінець листопада 2023 року – понад 2,5 мільйона осіб.