burger

Основні програми Мінреінтеграції з підтримки постраждалого від війни населення

Опубліковано 19 Грудня 2023 року, о 11:37

У Львові на Конгресі регіональних та місцевих влад при Президентові України обговорили діючі програми Мінреінтеграції з підтримки громадян, які постраждали внаслідок війни.

Зокрема, функціонує програма з підтримки осіб, які евакуюються з ТОТ і небезпечних прифронтових районів. У її межах здійснюються одноразові готівкові виплати. Наразі вже виплачено 145 мільйонів гривень, охоплено 62 тисячі евакуйованих громадян.

Програма за Постановою № 261 передбачає компенсацію вартості спожитих комунальних послуг під час розміщення ВПО у приміщеннях державної, комунальної та приватної власності.

З початку повномасштабної війни у межах цієї бюджетної програми сплачено компенсацій на загальну суму 558,5 мільйонів гривень. Житлом скористалися 1,9 мільйона внутрішніх переселенців. Наразі за цією програмою тимчасовим житлом забезпечено орієнтовно 44 тисячі ВПО.

Програма «Прихисток». За нею отримують компенсацію власники житла, які безкоштовно розмістили у себе ВПО. Загалом сплачено компенсацій на загальну суму 2,6 мільярда гривень. Житлом скористалися 3,7 мільйона внутрішніх переселенців. Наразі «Прихисток» забезпечує житлом приблизно 250 тисяч ВПО.

Також здійснюється співпраця з Урядом ФРН з питань соціального житла. Зокрема, на початку грудня було підписано угоди щодо додаткового виділення близько 42 мільйонів євро на пільгові іпотеки та будівництво соціального житла.

Під час засідання Конгресу Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук висловила щиру вдячність керівникам обласних військових адміністрацій та всім, хто переймається турботою про внутрішніх переселенців.