burger

Уряд фокусує увагу на статусних дітях, які перебувають на тимчасово окупованих територіях

Опубліковано 19 Грудня 2023 року, о 9:09

Про це Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук заявила під час прямого включення на телеканалі «Рада». За її словами, питання щодо цієї категорії маленьких українських громадян постійно на порядку денному Координаційного штабу з питань захисту прав дитини в умовах воєнного стану.

Наразі увага Уряду зосереджена на дітях-сиротах та дітях, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на ТОТ. Ірина Верещук уточнила, що близько 4 тисяч статусних дітей перебувають зараз на ТОТ або були незаконно вивезені до рф.

У зв’язку з цим минулого тижня Уряд ухвалив важливу постанову. Нею передбачено, що керівники відповідальних органів влади на місцях мають своїм обов’язком подавати до Нацполіції заяви про розшук дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які були примусово переміщені на територію держави-агресора або залишилися на ТОТ.

Також документ зобов’язує службу у справах дітей ухвалювати рішення щодо припинення функціонування дитячого будинку сімейного типу або прийомної сім’ї у випадках відсутності з ними зв’язку протягом 7 календарних днів поспіль.

«Це статусні діти, тож ми, як держава, повинні контролювати все, що з ними відбувається. В яких умовах живуть, як харчуються і чи належно доглянуті. Треба розуміти, що за дотримання цих вимог опікуни отримують кошти. Тому зараз ми будемо фокусувати свою увагу на тому, щоб ці діти повернулися на підконтрольну Уряду територію. Нам важливо знати, що вони в безпеці, мають усе необхідне і ними всебічно займаються», – підсумувала Віцепрем’єрка.