burger

У межах програми від EU4Business погоджено вже понад 600 грантів для українських компаній

Опубліковано 22 Грудня 2023 року, о 11:32

До кінця грудня планується укласти всі 750 грантів, передбачених умовами конкурсу. Такими результатами поділилися представники Фонду розвитку підприємництва та банків-учасників цієї програми під час наради під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук.

Конкурс реалізується із серпня цього року за фінансової підтримки Уряду Німеччини та Європейського Союзу. У ньому беруть участь три банківські установи: АТ «Ощадбанк», АТ «ПриватБанк» та банк «Львів».

Максимальна сума гранту – 160 тисяч гривень. Кошти можна використати на виплату заробітної плати, придбання основних засобів, товарів та матеріалів, орендну плату, оплату за послуги й виконані роботи тощо.

У межах Програми проведено три конкурси для суб’єктів мікропідприємництва, які:

1. Зареєстровані та провадять господарську діяльність у найбільш постраждалих областях. Переможцями визнано 217 заявок на суму 34,2 мільйона гривень.

2. Зареєстровані та провадять господарську діяльність на деокупованих територіях, в тому числі ті, які виїжджали та повернулися на ДОТ. Переможцями визнано 54 заявки на суму 8,4 мільйона гривень.

3. Є важливими для забезпечення основними товарами, роботами та послугами, а також зареєстровані й здійснюють діяльність у всіх областях України, крім ТОТ. Переможцями визнано 359 заявок на суму 56,3 мільйона гривень.

Більшість грантоотримувачів – це фізичні особи-підприємці, які займаються виробництвом, ресторанним або медичним бізнесом. Кошти їм необхідні в основному на закупівлю сировини, матеріалів та обладнання.

Віцепрем’єрка подякувала реалізаторам Програми за ефективну роботу і наголосила на тому, що до подібних ініціатив важливо долучати міжнародних донорів. Адже підтримка малого бізнесу є одним із ключових факторів для відновлення економіки країни.