burger

Психосоціальна робота на рівні громад: українці переймають італійський досвід

Опубліковано 23 Грудня 2023 року, о 11:26

Наразі Італія є чи не єдиним прикладом впровадження на державному рівні спеціального закону, коли громадська психіатрія стає основою психіатричної допомоги. Так, учасники навчального візиту з України мають на меті вивчити досвід італійців та адаптувати кращі практики для впровадження такої реформи в нашій державі.

Навчальний візит у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» став можливим завдяки співпраці World Health Organization (WHO) та Координаційного центру КМУ за підтримки Університетської клініки Джуліано Ізонтіні та муніципалітету міста Трієст.

Учасниками програми стали регіональні координатори Всеукраїнської програми «Ти як?», заступники начальників обласних військових адміністрацій, представники Мінреінтеграції, медичного Центру реабілітації матері та дитини МОЗ України.

Реформа в Італії полягає, зокрема, в тому, що психосоціальна допомога надається громадянам на рівні громад. Підтримка є мультидисциплінарною, але водночас за індивідуальними потребами кожної людини.
Велика увага приділяється соціальній інклюзії. Отримувачів послуг не називають пацієнтами, а також кажуть не «симптоми», а «детермінанти».

Учасники навчання зауважили, що в Україні поступово з’являються умови для реалізації комплексних реформ. Адже в умовах широкомасштабної війни сфера ментального здоров’я набула особливого значення. Так, розбудова системи надання психосоціальної допомоги вже триває на всіх рівнях держави.