burger

Віцепрем’єрка Ірина Верещук зустрілася з юнаками, яких вдалося повернути на Батьківщину

Опубліковано 6 Січня 2024 року, о 11:27

Новий рік розпочався з хороших новин. За них Мінреінтеграції дякує голові правління ГС «Українська мережа за права дитини» Дар’ї Касьяновій та адвокатці Катерині Бобровській. Завдяки їхній кропіткій та наполегливій роботі в Україну вдається повернути все більше і більше депортованих дітей та підлітків.

Троє з них – Богдан, Сергій та Олександр – мали нагоду особисто зустрітися з Віцепрем’єркою Іриною Верещук. Говорили про подальше влаштування, соціальне забезпечення, навчання і плани на майбутнє.

Хлопці неохоче згадують час у депортації. У травні 2022 року під виглядом оздоровлення їх відправили до санаторію «Поляни» в Московській області. Загалом у цій групі перебувала 31 дитина, тому вона й отримала назву «Група 31». У списку було 16 хлопців та 15 дівчат. Наймолодшій дитині на момент депортації було 6 років, найстаршим – по 17.

Відтоді всі небайдужі по крупинках збирають інформацію про цих дітей. Повернуто вже шістьох із них.

Завдяки пошуковій роботі вдалося встановити й прізвища колаборантів, які співпрацювали з росією та організовували їх примусове вивезення. Частина з них уже перебувають під санкціями.

Нагадуємо: якщо ви стали свідком незаконного переміщення дітей на тимчасово окуповану територію або територію рф, обов’язково повідомте про це профільному фахівцю Мінреінтеграції Наталії Ємець за номером: (050) 562-03-13. Також можна зателефонувати на гарячу лінію Національного інформаційного бюро 16-48.