burger

Національне інформаційне бюро та Моніторингова місія ООН з прав людини провели спільну робочу зустріч

Опубліковано 19 Січня 2024 року, о 14:11

Керівник Національного інформаційного бюро Олег Кужелєв зустрівся з делегацією Моніторингової місії ООН з прав людини на чолі з Ноель Калхун, заступницею Голови Місії.

Під час зустрічі обговорили питання порушення прав людини на ТОТ у зв’язку з військовою агресією рф та можливі напрями співпраці між Моніторинговою місією та НІБ. Зокрема, щодо фіксації фактів порушення прав людини.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні відповідно до свого мандата продовжує документувати порушення прав людини та норм міжнародного гуманітарного права з боку рф.

Представники Місії повідомили, що в їхній щорічній доповіді щодо ситуації з правами людини в Україні особливу увагу буде привернуто до насильницьких зникнень українців на ТОТ.

«Адже це дуже серйозний злочин. Відповідно до Міжнародної конвенції про захист усіх осіб від насильницьких зникнень насильницьким зникненням вважається арешт, затримання, викрадення чи позбавлення волі в будь-якій іншій формі представниками держави чи особами або групами осіб, які діють з дозволу, за підтримки чи за згодою держави, при подальшій відмові визнати факт позбавлення волі або приховування даних про долю чи місцезнаходження зниклої особи, внаслідок чого цю особу залишено без захисту закону», – зазначила заступниця Голови Місії Ноель Калхун.

Зі свого боку Олег Кужелєв поінформував делегацію Місії про основні функції, які виконує НІБ: «Національне інформаційне бюро здійснює збір, аналіз інформації про військовополонених, зниклих безвісти, незаконно затриманих окупантами, у тому числі й з-поміж мирного населення. Крім того, здійснює обмін інформацією з Міжнародним Комітетом Червоного Хреста. Після оперативного опрацювання отриманої інформації дані передаються до Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими».

Очільник НІБ наголосив, що головною метою цих заходів є забезпечення отримання найбільш достовірних даних щодо місця перебування незаконно депортованих українців для їх подальшого повернення і возз’єднання зі своїми рідними.

За підсумками зустрічі сторони домовилися про подальшу взаємодію.