burger

Результати чергового моніторингу місць тимчасового проживання ВПО

Опубліковано 23 Січня 2024 року, о 11:55

У 23 областях України провели моніторинг умов та облаштування місць тимчасового проживання (МТП) внутрішньо переміщених осіб.

Моніторинг організували Кластер з питань управління та координації місцями тимчасового проживання ВПО в Україні (СССМ) та Ініціатива REACH.

Моніторингом було охоплено 1136 МТП із загальною кількістю 98 262 місця.

Як засвідчують результати дослідження, у 91% МТП внутрішні переселенці мають доступ до інформації про державну реєстрацію ВПО. Зокрема, майже у всіх місцях тимчасового проживання їх консультують щодо:

• доступних медичних закладів та послуг;

• урядових та місцевих програм із надання грошової та інших видів допомоги ВПО;

• доступу до правової допомоги;

• реєстрації в Державній службі зайнятості та доступних вакансій.

Серед іншого, 90% опитуваних в МТП мають доступ до психосоціальної допомоги для дорослих. В тому числі 79% респондентів повідомили про доступність психологічної допомоги для дітей.

Також майже всі МТП забезпечені комунікаціями та засобами зв’язку: 73% закладів безперебійно отримують електроенергію, 84% – водопостачання, 81% – інтернет.

Нагадаємо, такий моніторинг проводиться на вимогу Уряду згідно з постановою КМУ № 930. Вона затверджує Порядок функціонування місць тимчасового проживання ВПО.

Документ було розроблено Мінреінтеграції за дорученням Премʼєр-міністра Дениса Шмигаля на виконання Стратегії державної політики щодо внутрішнього переміщення на період до 2025 року.