burger

Мінреінтеграції повідомляє про проведення електронних консультацій

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України повідомляє про проведення громадських публічних обговорень проєкту Закону України «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо деяких питань обігу земель сільськогосподарського призначення в умовах воєнного стану».

Метою прийняття Закону України «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо деяких питань обігу земель сільськогосподарського призначення в умовах воєнного стану» (далі – проєкт акта) є врегулювання, у період дії воєнного стану, деяких питань обігу земель сільськогосподарського призначення, розташованих на територіях активних бойових дій, територіях активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси або тимчасово окупованих Російською Федерацією територій України.

Наразі існує заборона на відчуження земель сільськогосподарського призначення, розташованих на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, встановлено положеннями пункту 141 Розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України.

Разом з тим, у зв’язку із повномасштабним військовим вторгненням Російської Федерації на територію України, яке розпочалось 24 лютого
2022 року, кількість територій, які наразі мають статус тимчасово окупованої (активних бойових дій), та на яких діє спеціальний режим правового регулювання значно зросла.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затверджений 22 грудня 2022 року наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України № 309.

Відтак положення пункту 141 Розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України вже не відповідають нинішнім реаліям та потребують перегляду.

Також потреба у прийнятті вказаного проєкту акта зумовлена значним забрудненням території України вибухонебезпечними предметами (зокрема на територіях активних бойових дій/ територіях активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси) та необхідністю безперешкодного доступу фахівців з розмінування до таких територій з метою їх виявлення та знешкодження (знищення), запобігання травмувань та загибелі цивільного населення внаслідок взаємодії з вибухонебезпечними предметами.

Проєктом акта пропонується викласти пункт 141 Розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України у новій редакції та тимчасово поширити дію норм щодо заборони відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної і комунальної власності, відчуження та зміну цільового призначення земельних ділянок сільськогосподарського призначення приватної власності, розташованих на територіях активних бойових дій, територіях активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси, тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України, для яких не визначена дата завершення бойових дій або тимчасової окупації та які включені до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України № 309 від 22 грудня 2022 року.

Письмові пропозиції та зауваження до проєкту акта прохання подавати пріоритетно в електронній формі за електронною адресою: [email protected] або за поштовою адресою: Чоколівський бульвар, 13, м. Київ, 03186 до 12 лютого 2024 року.

Контактна особа в Міністерстві – головний спеціаліст відділу інформаційного суверенітету Департаменту у справах тимчасово окупованих територій та інформаційного суверенітету Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Жигня Ірина Вікторівна,
тел. (044) 355-14-64.

Нагадуємо, що відповідно до Порядку проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 р. № 996, анонімні пропозиції не реєструються і не розглядаються.