burger

Парламент Естонії закликав країни сприяти поверненню депортованих українських дітей

Опубліковано 21 Лютого 2024 року, о 18:00

У тексті оприлюдненої заяви наголошується на тому, що дії збройних сил та військово-політичного керівництва рф є геноцидом проти українського народу. А свідома та систематична депортація дітей росією й білоруссю – воєнним злочином відповідно до норм міжнародного права.

Естонські парламентарі засудили рішення росії надавати українським дітям громадянство за спрощеним порядком для насильницької зміни їхньої ідентичності.

Водночас вони підтримали мирний план, запропонований президентом України Володимиром Зеленським, який, серед іншого, передбачає об’єднання зусиль української влади й іноземних урядів заради повернення всіх маленьких українців.

Також схвалили роботу створеної Міжнародної комісії, яка працює над питанням повернення дітей на Батьківщину, і закликали всі країни сприяти цьому процесу.

Оприлюднена заява стала реакцією на резолюцію про становище дітей України, ухвалену ПАРЄ близько місяця тому. До розроблення документа долучалися представники Мінреінтеграції в межах роботи Координаційного штабу з питань захисту прав дитини в умовах воєнного стану під головуванням Віцепрем’єрки Ірини Верещук.

Під час ухвалення резолюції Асамблея закликала національні парламенти прийняти заяви, що визнають депортацію українських дітей злочином геноциду.

Своєю чергою Мінреінтеграції також закликає уряди та парламенти інших європейських держав наслідувати приклад Естонії – підтримати Україну в її боротьбі за повернення депортованих українських дітей.