burger

Статусні діти незалежно від місця проживання мають отримувати паспорти для виїзду за кордон безкоштовно

Опубліковано 23 Лютого 2024 року, о 9:27

Таку позицію висловила Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук під час чергового засідання Координаційного штабу з питань захисту прав дитини в умовах воєнного стану.

Учасники наради порушили питання щодо оформлення закордонного паспорта українськими дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, які перебувають за кордоном.

Наразі при оформленні у закордонних дипломатичних установах паспорта громадянина України для виїзду за кордон (у тому числі замість втраченого чи викраденого) консульський збір зі статусних дітей не стягується.

Водночас це не означає, що послуга є повністю безоплатною. Адже при розгляді заяви на оформлення такого паспорта стягується плата за автоматизовану обробку даних.

Однак Віцепрем’єрка наголосила на тому, що проблема полягає не лише в оформленні закордонних паспортів за межами України.

«Ми не можемо розділяти дітей, які тимчасово проживають за кордоном, і дітей, які перебувають на території України. Ми повинні допомогти отримати відповідні паспорти безкоштовно усім дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування», – зазначила Ірина Верещук.

Так, відповідальним відомствам було доручено опрацювати зазначене питання та запропонувати шляхи його вирішення.