burger

В Україні планують розробити правопис кримськотатарської мови до жовтня

Опубліковано 23 Лютого 2024 року, о 11:34

Йдеться про реалізацію проєкту правопису кримськотатарської мови з використанням алфавіту цієї мови на основі латинської графіки. Розробленням правопису наразі займається робоча група, до складу якої увійшли мовознавці й представники наукової спільноти від кримськотатарського народу.

Про це повідомили учасники чергового засідання Національної комісії з питань кримськотатарської мови під співголовуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук.

Захід був приурочений до Міжнародного дня рідної мови та 10-річчя спротиву окупації АР Крим та м. Севастополя.

У ньому взяли участь Постійний Представник Президента в АРК Таміла Ташева, Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, представники від Державної служби з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) та інші зацікавлені сторони.

Присутні розглянули й інші кроки з імплементації Стратегії розвитку кримськотатарської мови на 2022-2032 роки.

У межах Стратегії ДЕСС розроблено та направлено на розгляд Уряду проєкт постанови про запровадження відзнаки за особливий внесок у розвиток кримськотатарської мови. Зокрема, передбачається присудження щороку до 20 премій у розмірі 50 тисяч гривень кожна, а також нагородження лауреата дипломом та нагрудним знаком.

Крім того, приділено увагу питанню повернення географічним назвам у тимчасово окупованому Криму історичних найменувань кримськотатарською мовою. Наразі узгоджуються механізми, які дадуть змогу застосовувати написання топонімів із використанням латинської графіки на мапах і вказівниках.

Учасники обговорили й ситуацію з порушенням прав кримськотатарського народу на освіту рідною мовою в Криму. Адже окупаційна адміністрація майже повністю позбавляє його такої можливості, закриваючи кримськотатарські школи та класи.

«Наш пріоритет – збереження та розвиток кримськотатарської мови. І ми як Уряд маємо зробити все, щоб ті ініціативи, які покликані зберегти мову, були реалізовані. Я також закликаю всі зацікавлені сторони доєднатися до цього процесу. Разом ми зробимо все, щоб не допустити зникнення кримськотатарської мови. Її розвиток – важливий для України», – наголосила Ірина Верещук.