burger

Результати досліджень мають конвертуватися у відповідні управлінські рішення

Опубліковано 5 Березня 2024 року, о 10:01

Таким став лейтмотив чергового засідання Міжвідомчої координаційної ради (МКР) з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії рф. Співголовами МКР є Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук та Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Одне з питань порядку денного – результати дослідження громадської думки в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативи Першої леді Олени Зеленської. Його третій етап провели в січні нинішнього року. За мету ставилося дослідити стан психічного здоров’я українців.

З’ясувалося, що загалом наші співгромадяни оцінюють його як середній. Цей показник стабільний і тримається на рівні 50-51%.

Кількість тих, хто оцінює ментальне здоров’я як задовільне, зменшується. Натомість зростає кількість тих, хто оцінює його як незадовільне. Ця динаміка зберігалася протягом усіх трьох хвиль опитування – з осені 2022 року до січня 2024-го.

Учасники засідання наголосили, що такі результати цілком передбачувані. Та найголовніше – це те, що отримані напрацювання влада має конвертувати у відповідні управлінські рішення на рівні держави.

Одним із таких є інтеграція послуги з ментального здоров’я на первинному рівні медичної допомоги. Наразі договір із Національною службою здоров’я на їх надання підписали майже 1000 медзакладів «первинки» та лікарі-ФОП. Завдяки цьому українці можуть отримувати безоплатні послуги з ментального здоров’я у 3363 місцях по всій Україні.

Нагадаємо, що супровід розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я забезпечує Координаційний центр з психічного здоров’я при Кабінеті Міністрів за експертного партнерства та підтримки ВООЗ. Майданчиком для ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада Кабміну.