burger

Євродепутати обговорюють заходи для повернення незаконно депортованих українських дітей

Опубліковано 18 Березня 2024 року, о 11:32

Під час пленарних дебатів у Європарламенті обговорили гострі проблеми, пов’язані з незаконним вивезенням українських дітей у росію, і способи їх вирішення, повідомляє DW.

Від імені найбільшої в Європарламенті Європейської народної партії литовська депутатка Раса Юкнявічене закликала ЄС засудити дії росії та визнати їх частиною політики геноциду українського народу.

На думку парламентарів, Брюссель має створити спеціальну робочу групу з допомоги Україні в пошуку, поверненні й реабілітації дітей та забезпечити стійке і значне фінансування цього процесу. Крім того, ЄС слід і надалі підтримувати українські благодійні організації.

Своєю чергою нідерландська депутатка Катаріна Рінзема переконана, що стосовно російських родин, які приймають вивезених з України неповнолітніх, мають бути запроваджені штрафні заходи.

Представниця Фінляндії Міапетра Кумпула-Натрі, яка очолює моніторингову групу щодо санкцій, повідомила, що наразі сформовано робочий список на 700 сторінок стосовно російських фізичних і юридичних осіб, причетних до депортації українських дітей.

Вона також висловилася за створення Євросоюзом реабілітаційних центрів для українських дітей та їхніх родин, які повернулися з рф. Крім того, на її думку, офіційним представникам ЄС необхідно порушувати тему викрадених українських дітей на всіх міжнародних форумах.

Віцепрезидентка Єврокомісії Дубравка Шуїця нагадала про ініціативи, які підтримує ЄС. Серед них, зокрема, проєкт Bring Kids Back UA і нещодавно створена Міжнародна коаліція за повернення українських дітей.