burger

У НІБ провели зустріч із представниками ОБСЄ

Опубліковано 23 Березня 2024 року, о 10:00

У Національному інформаційному бюро відбулася робоча зустріч із представниками моніторингової місії ОБСЄ. У ній взяли участь керівник НІБ Олег Кужелєв та його заступниця Валентина Зозуля. Головною метою зустрічі було долучення НІБ до організації роботи експертів місії ОБСЄ.

За підсумками роботи місії незалежних експертів ММ ОБСЄ буде підготовлено доповідь, яка має стати першим окремим міжнародним звітом, присвяченим проблематиці свавільного затримання українських цивільних осіб російською федерацією.

Як зазначили представники ОБСЄ, очікується, що у документі будуть висвітлені факти й обставини, які стосуються порушень рф зобов’язань ОБСЄ, порушень і зловживань правами людини, воєнних злочинів та інших порушень міжнародного гуманітарного права.

Керівник НІБ поінформував делегацію ОБСЄ стосовно основних функцій Національного інформаційного бюро.

Олег Кужелєв зазначив: «Головне завдання НІБ – це зібрати інформацію про військовополонених, цивільних заручників, депортованих та/або примусово переміщених осіб у зв’язку зі збройною агресією рф проти України. Ці дані опрацьовуються, узагальнюються та передаються до відповідних інституцій для подальшої роботи».

Валентина Зозуля докладно розповіла про опрацювання інформації щодо цивільних заручників, процедуру обміну даними з МКЧХ. Вона додала, що інформація, яка міститься в реєстрах НІБ, постійно перебуває у стані опрацювання вже наявних даних.

Очільник Національного інформаційного бюро наголосив на тому, щоб місія ОБСЄ зафіксувала у своїй доповіді всю надану інформацію від НІБ. Також підкреслив важливість застосування наявних механізмів та інструментів ОБСЄ для розв’язання питання повернення незаконно утримуваних росією цивільних осіб та оборонців України, які перебувають у полоні держави-агресора.