burger

Більшість українців вважають, що тема ментального здоров’я потребує більшої уваги

Опубліковано 27 Березня 2024 року, о 15:54

Про це свідчать результати третьої хвилі дослідження, проведеного соціологічною компанією Gradus Research у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої Першою леді Оленою Зеленською.

Так, 44% респондентів вважають, що темі ментального здоров’я останнім часом приділялося більше уваги в інфопросторі. 35% опитаних останнім часом стали більше говорити про це у власному оточенні, а 28% – у родині.

Водночас 75% респондентів вважають, що тема ментального здоров’я потребує більшого висвітлення.

Загалом опитані українці оцінюють свій ментальний стан як середній. Цей показник стабільний і тримається на рівні 50-51% впродовж останніх півтора року.

Щоб впоратися із нервозністю або стресом, респонденти використовують інтернет (39%), перегляд фільмів і серіалів (34%), а також спілкування з друзями та сім’єю (32%).

У питаннях ментального здоров’я українці найбільше довіряють психологам і психотерапевтам (24%), сімейним лікарям (16%) і психіатрам (15%).

Також 27% опитаних вважають, що ставлення у суспільстві до теми ментального здоров’я стало більш позитивним. Водночас 25% – переконані, що покращилося ставлення до людей, які мають такі проблеми.

Серед заходів, які варто було б запровадити у сфері ментального здоров’я, 44% респондентів вказали необхідність проводити навчання із самодопомоги та навичок першої психологічної допомоги, а 49% – покращення доступу до таких послуг.