burger

Досвід вступу Польщі до НАТО і ЄС може стати корисним для України

Опубліковано 28 Березня 2024 року, о 17:11

Про це Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук заявила в інтерв’ю польським журналістам. На її переконання, спільні зусилля двох країн-сусідів можуть пришвидшити рух України на шляху до Північноатлантичного Альянсу та Євросоюзу.

«Сьогодні Україна є захистом для Польщі від орди, яка наступає. А Польща є для України провідником до ЄС і НАТО», – додала посадовиця.

Вона уточнила, що Польща спочатку стала членом НАТО, а потім Європейського Союзу, і такий досвід може стати для нас у пригоді.

Ірина Верещук навела приклад діяльності Європейського коледжу в Натоліні. Заклад входить до переліку лідерів академічних досліджень політики ЄС у Центральній і Східній Європі. В ньому здійснюють підготовку кадрів для євроінтеграції країн регіону. Серед студентів є й українські громадяни, які опановують цю програму.

Проректорка освітнього закладу пані Єва Осніцька-Тамецька свого часу була міністеркою, коли Польща йшла до Європейського Союзу.

«Нам також потрібна така програма. Бо це той неоціненний досвід, який вони можуть дати нам як державі», – пояснила Ірина Верещук.

«Що стосується вступу до НАТО, то очевидно, що наша присутність у цьому блоці додасть спільного досвіду і стане взаємовигідною для всіх членів Альянсу», – зазначила Віцепрем’єрка.