burger

Програми щодо забезпечення соціальним житлом ВПО необхідно масштабувати

Опубліковано 29 Березня 2024 року, о 14:55

Це питання обговорювали учасники чергової наради з питань реалізації прав на житло окремих категорій ВПО під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук. Зокрема, розглянули досвід Маріупольської міської ради.

Наразі приблизно 194 тисячі маріупольців перебувають на підконтрольній Уряду території. З метою вирішення їхніх житлових питань було запроваджено програму «ЯМаріуполь. Житло».

Пілотним проєктом стало відкриття соціального житла у Дніпрі, де відремонтували наявний гуртожиток. Там створили сучасні умови для проживання 35 родин, а також запровадили бальну систему розподілу житла. Завдяки цьому в першу чергу житло отримують люди, які найбільше цього потребують. Зокрема, сім’ї військовослужбовців та малозабезпечені сім’ї.

Також для підвищення рівня довіри з боку міжнародних партнерів було впроваджено нову прозору модель співпраці. Згідно з нею муніципалітет лише надає технічне завдання і дизайн проєкту, а все інше – за виконавцем, якого обирає сам донор.

У планах – розширення програми на інші міста України.

Віцепрем’єрка подякувала міському голові Маріуполя Вадиму Бойченку за системну роботу в напрямі забезпечення житлових прав маріупольців в інших регіонах України.

Також посадовиця звернула увагу представників інших тимчасово евакуйованих громад на необхідність брати за приклад досвід роботи маріупольської громади.