burger

Минулого року Гуманітарний фонд для України (UHF) надав 181 мільйон доларів на гуманітарне реагування

Опубліковано 7 Квітня 2024 року, о 18:30

Зокрема, UHF виділив 181,2 мільйона доларів майже 50 національним та міжнародним організаціям для підтримки постраждалих від війни людей в Україні. Про це йдеться на офіційному Telegram-каналі Управління ООН з координації гуманітарних справ в Україні (OCHA Ukraine).

Як зазначається у звіті, протягом року кошти виділялися у кілька етапів.

Так, перший транш у розмірі 52 мільйонів доларів було спрямовано на реалізацію пріоритетних заходів Плану гуманітарного реагування на 2023 рік. Ними було профінансовано критично важливі заходи у місцях із найгострішими гуманітарними потребами.

Ще 69 мільйонів доларів Фонд виділив для надання комплексної допомоги найбільш вразливим категоріям ВПО, людям, які повернулися до місць постійного проживання, а також населенню, що проживає на прифронтових територіях.

Кошти у сумі 60 мільйонів доларів було спрямовано на реалізацію заходів Плану реагування на зимовий період.

Зокрема, на проведення екстрених ремонтів житла, забезпечення людей твердим паливом та обігрівачами, надання грошової допомоги для оплати оренди й енергоносіїв, а також технічне обслуговування і ремонт систем централізованого теплопостачання.

Загалом завдяки цим коштам партнери Фонду змогли надати допомогу майже 3,2 мільйона постраждалих від війни українців, серед яких 1,5 мільйона жінок і дівчат та понад 480 тисяч людей з інвалідністю.

Зазначимо, що UHF був створений у 2019 році як інструмент накопичення донорських внесків та об’єднання їх у єдиний нецільовий фонд. За потреби внески Фонду екстрено і скоординовано розподіляються в межах Планів гуманітарного реагування.

Такий механізм дає змогу зберігати гнучкість у виділенні коштів на випадок непередбачуваних подій або особливих потреб. Виділення коштів із бюджету Фонду на екстрені потреби узгоджує Управління ООН з координації гуманітарних справ.

З лютого 2022 року Фонд залучений для реагування на гуманітарні виклики на території України, спричинені повномасштабним вторгненням.