burger

Відбулася презентація проєкту Стратегії відновлення державної влади та реінтеграції населення деокупованих територій

Опубліковано 10 Квітня 2024 року, о 19:00

За дорученням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля було розроблено проєкт Стратегії на період до 2026 року та операційний план заходів із її реалізації.

Для їх напрацювання Мінреінтеграції за участю заінтересованих державних органів спільно з представниками громадського сектору створили робочу групу. До її складу увійшли, зокрема, представники Офісу Президента, Представництва Президента в Автономній Республіці Крим і Центру прав людини ZMINA.

Презентація відбулася на спеціальній нараді під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук.

Стратегія є комплексним документом, який окреслює ключові принципи та вектори державної політики щодо:

– синхронізації дій органів державної влади, органів місцевого самоврядування та відновлення їхньої діяльності на деокупованих територіях (ДОТ);

– створення умов для повноцінної реінтеграції території та населення ДОТ у правовий, адміністративний, соціальний, культурний, інформаційний, освітній тощо простори України;

– відновлення прав і свобод людини та громадянина;

– створення гарантій безпеки населення звільнених територій;

– подолання наслідків тимчасової окупації територій України в усіх сферах суспільного життя.

Результатом реалізації Стратегії стане побудова цілісної державної політики щодо реінтеграції ДОТ з урахуванням умов, тривалості та наслідків тимчасової окупації для жителів цих територій.

Наразі документ – на етапі погодження із центральними органами виконавчої влади.

«Держава має вже зараз підготуватися до повноцінної реінтеграції деокупованих територій. Тому щиро дякую громадському сектору і всім заінтересованим органам, які долучаються до напрацювання цієї стратегії», – зазначила Віцепрем’єрка.