burger

Коордцентр на Чернівеччині став майданчиком для плідної роботи з підтримки ВПО та ветеранів

Опубліковано 13 Квітня 2024 року, о 19:13

Його діяльність розглядали на розширеному засіданні Координаційного центру підтримки цивільного населення при Чернівецькій обласній військовій адміністрації (ЧОВА). У заході взяла участь Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук.

До обговорення долучилися голова ЧОВА Руслан Запаранюк, члени Коордцентру, народні депутати, начальники районних військових адміністрацій, голови територіальних громад, представники міжнародних та громадських організацій.

Серед іншого говорили про те, що з початку повномасштабного вторгнення Чернівецька область стала одним із ключових регіонів з прийому та розміщення ВПО. Наразі вони потребують підтримки, в тому числі від міжнародних партнерів. Зокрема, у забезпеченні ВПО з інвалідністю безбар’єрного доступу до місць тимчасово проживання.

Йшлося також про житло для ВПО. Чернівеччина працює над довгостроковими рішеннями у цьому питанні — активно впроваджує різні програми та ініціативи.

Віцепрем’єрка зауважила, що для тимчасового проживання ВПО можуть бути переоблаштовані гуртожитки, які наразі не використовуються. Мінреінтеграції уже допомагає реалізувати подібні кейси. Зокрема, на Львівщині та Вінниччині.

Обговорювали і стан працевлаштування внутрішніх переселенців. У тому числі, необхідність їхнього належного інформування про доступні можливості професійного навчання, перенавчання, підвищення кваліфікації, грантових програм тощо.

Наостанок учасники засідання доповіли про реалізацію ветеранської політики. Піднімалися і проблемні питання.

«Підтримка ветеранів наразі є одним із наших основних завдань. Тому я прошу чітко сформулювати усі запити щодо цього. Аби Уряд розумів, якої конкретно допомоги ви потребуєте», — зазначила Віцепрем’єрка.