burger

Представники громад Чернівеччини поділилися з Віцепрем’єркою проблемними питаннями щодо підтримки ВПО

Опубліковано 15 Квітня 2024 року, о 14:32

Їх обговорювали на розширеному засіданні Координаційного центру підтримки цивільного населення при Чернівецькій ОВА, до якого долучилася Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук.

Учасники виокремили кілька основних напрямів, питання з яких потребують вирішення:

1. Згідно з Постановою Кабміну від 1 вересня 2023 року № 930 місця тимчасового проживання (МТП) повинні бути облаштовані засобами безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

За останніми даними, на Чернівеччині у 29 (39,2%) МТП із 73 немає можливості облаштувати елементи зовнішньої та внутрішньої інфраструктури доступності.

Учасники засідання запропонували внести зміни до цієї постанови. Зокрема, переглянути деякі нормативи. Адже досить багато МТП облаштовані на базі гуртожитків 70–80-х років побудови. Відповідно провести деякі з робіт там неможливо.

2. Також йшлося про програму обласного фонду підтримки житлового будівництва на селі, яка дає змогу ВПО взяти кредит на житло.

Було запропоновано розширити її у кількох напрямах:

– збільшити суму фінансування;

– дати змогу працювати по цій програмі районним територіальним громадам, оскільки наразі за її умовами дозволено фінансувати житло тільки в сільській місцевості;

– передбачити субвенцію в держбюджеті з умовою співфінансування із бюджету територіальних громад.

Ці пропозиції винесуть на розгляд учасників наради з питань реалізації прав на житло окремих категорій ВПО під головуванням Віцепрем’єрки.

3. Йшлося і про проблему фінансування соціального напряму. У зв’язку з досить низьким рівнем оплати праці в області зменшується кількість фахівців, які надають соціальні послуги. У тому числі для внутрішньо переміщених осіб.

4. Чимало закладів освіти на Чернівеччині зазнали оптимізації. Це школи, коледжі, заклади вищої освіти тощо. Учасники засідання обговорили необхідність дати змогу громадам змінювати цільове призначення таких приміщень, адже це може бути одним зі шляхів вирішення проблеми житла для ВПО.

Наразі Чернівецька область здійснює прийом не тільки внутрішніх переселенців, які виїхали із небезпечних регіонів евакуаційними поїздами, а й тих, які звертаються за допомогою в індивідуальному порядку. Тож підтримка ВПО є одним із пріоритетних завдань області й потребує системного підходу і спільної роботи між владою та громадами.