burger

Ірина Верещук закликає ЄС продовжувати гуманітарну підтримку України

Опубліковано 22 Квітня 2024 року, о 14:35

В інтерв’ю Agence Europe Віцепрем’єр-міністр – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук наголосила, що ЄС має продовжувати підтримку України, а також висловила сподівання, що ця підтримка буде більш цілеспрямованою. Згідно з інформацією на сайті Європейської Ради, Євросоюз і його країни-члени виділили Україні 3 мільярди євро гуманітарної допомоги.

«Нам потрібна значна допомога, щоб пережити зиму 2024 року», – пояснила міністр, висловивши стурбованість використанням зими як зброї.

Пані Верещук також підкреслила, що особливо потребують міжнародної допомоги території, які перебували під тимчасовою окупацією росії, а потім були звільнені.

«Люди в цих регіонах потребують допомоги, тому що економічні можливості там дуже обмежені. Нові інвестиції не надходять, багато об’єктів, які могли б дати потенційні робочі місця, зруйновано. Тому харків’янам і жителям Миколаївщини ще довго буде потрібна наша підтримка та підтримка міжнародних донорів», – зазначила вона.

Ще одним викликом є гуманітарне розмінування, враховуючи, що Україна є найбільш замінованою країною у світі.

«Наша країна значною мірою покладається на спільні зусилля ЄС та інших країн у наданні допомоги», – акцентувала посадовиця.

Міністр високо оцінила систему спонсорства, створену між країнами Євросоюзу та регіонами України.

«Деякі країни взяли шефство над певними регіонами України й зосередилися на їхньому економічному розвитку та відновленні. Як-от Бельгія, яка допомагає Чернігівській області, Данія, яка допомагає Миколаєву, Австрія, яка допомагає Запоріжжю, Німеччина, яка допомагає Харкову тощо», – пояснила вона.

Ще одним викликом є можливість суду над тими, хто співпрацював із росією, та їх покарання.

«Люди хочуть справедливості для тих, хто співпрацював із росіянами, спричинив убивства й арешти своїх співвітчизників. Людям дуже важко повертатися й виявляти, що вони залишаються на тих територіях і ніяк не покарані», – сказала пані Верещук, зазначивши, що в Україні як цивілізованій державі з верховенством права неможливо звинуватити й засудити когось за колабораціонізм без доказів і без суду.

Звернувшись до міжнародної спільноти, посадовиця запитала поради від правових експертів і країн, що вже мали подібний досвід. Вона сподівається використати цю практику для вдосконалення української судової системи та забезпечення належного правосуддя згідно з міжнародним правом.

Також міністр закликала ЄС чинити тиск на росію для повернення депортованих нею дітей. За попередніми підрахунками, їх близько 20 тисяч.

«Нам потрібен більший тиск на росію з боку міжнародного співтовариства. Оскільки вона несе відповідальність за незаконне викрадення і стирання національної ідентичності українських дітей, не усвідомлюючи майбутніх наслідків та санкцій», – підкреслила вона.

(Оригінальна версія французькою мовою від Камілли-Серіз Гессант).