burger

Заступник Міністра з питань реінтеграції ТОТ взяв участь у дев’ятому засіданні Діалогу з прав людини між Україною та ЄС

Опубліковано 27 Квітня 2024 року, о 17:28

Метою засідання було обговорення стану дотримання прав людини в умовах триваючої збройної агресії проти України, у тому числі на тимчасово окупованих та звільнених територіях України. Захід відбувся у четвер, 25 квітня, у Києві.

Один із блоків засідання був присвячений питанням порушення росією норм міжнародного гуманітарного права під час повномасштабного вторгнення.

У своєму виступі заступник Міністра з питань реінтеграції ТОТ Михайло Латинський зазначив, що наразі Мінреінтеграції працює над запуском реєстру порушень міжнародного гуманітарного права.

«Метою створення такого реєстру є формування електронної бази даних про порушення норм МГП внаслідок збройної агресії проти України для притягнення до відповідальності винних осіб. Початок функціонування системи планується вже цьогоріч», — зауважив Михайло Латинський.

Також посадовець поінформував присутніх, що Мінреінтеграції у тісній співпраці з громадським сектором розроблено проєкт Стратегії відновлення державної влади та реінтеграції населення деокупованих територій України. Метою Стратегії є подолання наслідків тимчасової окупації деяких територій України.

Крім того, Міністерство напрацьовує ще дві нові стратегії: з питань забезпечення житлом ВПО та сприяння зайнятості ВПО до 2027 року.

Окремим фокусом роботи Мінреінтеграції є співпраця з міжнародними донорами задля забезпечення житлом ВПО. У цьому контексті Михайло Латинський відзначив проєкт «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб». Проєкт реалізується за рахунок коштів гранту, виділених Урядом Німеччини у сумі 42,5 млн євро, та передбачає надання пільгових іпотечних кредитів родинам ВПО.