burger

Міжнародне гуманітарне право може стати частиною обовʼязкової освіти

Опубліковано 8 Травня 2024 року, о 15:26

Це питання обговорювалося на черговому засіданні Міжвідомчої комісії з питань застосування та реалізації норм міжнародного гуманітарного права (МГП) в Україні під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук.

Учасники засідання розглянули можливість введення обовʼязкових освітніх курсів із міжнародного гуманітарного права у загальноосвітніх школах і для держслужбовців.

Зокрема, планується включити у навчальну програму курси, які охоплюватимуть поняття захисту прав людини у ситуаціях збройних конфліктів, і включити теми міжнародного гуманітарного права у програми звичних шкільних дисциплін, таких як захист України, правознавство, історія.

Освітній матеріал планують поширювати у вигляді  посібників, онлайн-курсів і за допомогою проведення спеціалізованих тренінгів.

Важливим також є використання системи мотивації для вивчення цієї теми. Зараз вже проводяться конкурси із заохочувальними призами для учнів.

Також обговорили етапи впровадження курсів із вивчення МГП для державних службовців. Віцепрем’єрка Ірина Верещук висловила пропозицію зробити профільне навчання з МГП обов’язковим для держслужбовців та обговорила з членами Комісії засоби для подальшого запуску відповідної навчальної програми.

Комісія планує продовжити впровадження МГП у систему освіти та залучити для цього Національне агентство державної служби, Червоний Хрест, інші гуманітарні та правозахисні організації, а також експертів із міжнародного гуманітарного права.

«Ми, як уряд, маємо зробити все, щоб поширити цю програму», – зазначила Віцепрем’єрка.

Крім того, учасники засідання обговорили план проведення літньої школи МГП, яка відбудеться із 17 до 21 червня.