burger

Посилити акцент на тотальному порушенні росією міжнародного гуманітарного права

Опубліковано 27 Травня 2024 року, о 13:13

На цьому наголосили під час наради щодо підготовки пропозицій від Уряду України до проєктів резолюцій, які планується схвалити за підсумками 34-ї Міжнародної конференції Червоного Хреста і Червоного Півмісяця у жовтні цього року.

У нараді під головуванням Віцепремʼєр-міністра Ірини Верещук взяли участь представники Мінреінтеграції, Міноборони, МОЗ, Мін’юсту та Мінсоцполітики.

Учасники засідання розглянули початкові проєкти п’яти резолюцій, які планується схвалити за підсумками Конференції.

Наголосили на необхідності більш активних дій для припинення та недопущення порушень міжнародного гуманітарного права, з якими стикається Україна.

Зокрема, обговорили проблему отримання інформації про полонених або примусово депортованих цивільних осіб. Наразі рф не надає Міжнародному Комітету Червоного Хреста перелік депортованих цивільних або ж подає їх як комбатантів, якими вони звісно не є. Також порушили проблему з отриманням інформації щодо депортованих та вивезених дітей. Усе це є грубими порушеннями норм МГП.

У проєкт щодо захисту цивільних осіб та об’єктів від кібератак під час збройного конфлікту включили пункт про неприйнятність використання штучного інтелекту з метою пропаганди та інформаційних операцій, що створює загрозу поширення дезінформації.

Крім того, розглянули проєкти резолюцій щодо культури дотримання МГП, розширення прав і можливостей місцевої влади в гуманітарній діяльності, захисту від наслідків стихійних лих і кліматичних явищ.

Після направлення консолідованих пропозицій Робоча група здійснюватиме
контроль і сприяння Постійному представництву України при відділенні ООН та інших міжнародних організаціях у Женеві для посилення переговорної позиції щодо фінального варіанту резолюцій.