burger

Для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають за кордоном, розпочато безкоштовне оформлення паспортів

Опубліковано 28 Травня 2024 року, о 13:19

Це стало результатом роботи Координаційного штабу з питань захисту прав дитини в умовах воєнного стану під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук.

Нагадаємо, це питання члени Коордштабу порушили наприкінці лютого. Тоді Віцепрем’єрка наголосила на тому, що діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, незалежно від місця проживання мають отримувати паспорти громадянина України для виїзду за кордон безкоштовно.

Наразі Нацсоцслужба спільно з обласними військовими адміністраціями та службами у справах дітей опрацювали потребу в таких паспортах.

Законні представники дітей уже розпочали роботу з підготовки та подачі пакетів документів до закордонних дипломатичних установ України для оформлення паспортів.

Такі пакети вже сформовані для вихованців закладів із Дніпропетровської та Донецької областей, а також міста Києва, які у складі закладів перемістилися за межі України. Інші області також активно співпрацюють із дипустановами у країнах перебування дітей з метою якнайшвидшого вирішення цього питання.

Ірина Верещук наголосила, що необхідно вивчити таку потребу й серед дітей, які влаштовані у сімейні форми виховання за кордоном. Йдеться про прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу та дітей, над якими встановлено опіку чи піклування.