burger

Нам необхідно готуватися до подальшої деокупації українських територій вже зараз, адже саме заради цього ми і ведемо боротьбу

Опубліковано 28 Травня 2024 року, о 18:43

На цьому наголосила Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук під час конференції «Від (де)окупації до відкритого демократичного врядування». Вона відбулася 28 травня у місті Києві.

Посадовиця взяла участь у панельній дискусії, яка стосувалася державної політики та бачення інституційного відновлення територій після деокупації.

Конференцію провели в межах реалізації проєкту «Формування концептуальних і правових засад інституційного відновлення Донбасу». Захід відбувся в межах Глобального Тижня Відкритого Уряду у партнерстві з Конгресом місцевих та регіональних влад при Президентові України та Мінвідновлення.

Ірина Верещук нагадала присутнім, що команда Мінреінтеграції розробила проєкт Стратегії відновлення державної влади та реінтеграції населення ДОТ на період до 2026 року та операційний план заходів із її реалізації у 2024–2026 роках.

Вона подякувала всім заінтересованим державним органам та представникам громадського сектору, які долучилися до розроблення документа. Очікується, що він буде прийнятий до кінця червня цього року.

Крім того, при Мінреінтеграції утворено Координаційний штаб з питань деокупованих територій. Його головними завданнями є координація діяльності центральних органів виконавчої влади між собою та з органами місцевого самоврядування, обмін потрібною інформацією, комунікація із громадськістю та залучення експертної допомоги для негайного вирішення проблемних питань на ДОТ.

Очільниця Мінреінтеграції також зауважила, що на деякий час на звільнених територіях може бути запроваджене перехідне правосуддя.

«У перехідний період на ДОТ повинна бути чітка управлінська державна вертикаль. Нам необхідна централізована керована система, коли рішення ухвалюються чітко й оперативно», – зазначила Ірина Верещук.

Також учасники конференції обговорювали:

• ключові позиції комплексного дослідження викликів і бачень інституційного відновлення Донецької та Луганської областей після деокупації;

• інституційне відновлення ДОТ;

• погляди влади та громадськості на партнерство заради відновлення.

«Такі питання необхідно порушувати вже сьогодні. Адже за що ми тоді ведемо боротьбу? Я завжди відстоюю позиції регіонів. У тому числі Луганщини, Донеччини та Херсонщини. Ми повернемось туди, я у це щиро вірю», – підсумувала Віцепрем’єрка.